ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

FAQs | Υπηρεσίες δήλωσης απόδοσης του τέλους Διαμονής Περεπιδημούντων και του τέλους επί των των Ακαθαρίστων Εσόδων

FAQs

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η υποβολή είναι υποχρεωτική, όσο η επιχείρηση υπόκειται στα τέλη
Μόλις πραγματοποιηθεί τροποποιητική περιοδική δήλωση στην ΑΑΔΕ, αυτή εμφανίζεται άμεσα και στο σύστημα στη λίστα εκκρεμοτήτων προς υποβολή
Το αρνητικό ποσό σημαίνει επιστρεφόμενο ποσό, το οποίο μπορεί να προκύψει από τροποποιητική δήλωση στη διαδικτυακή υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή, αρχικά ελέγχουμε αν μπορούμε να αφαιρέσουμε μέρος ή ολόκληρο το ποσό από προηγούμενες βεβαιώσεις. Εάν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του ποσού επειδή έχουν πληρωθεί προηγούμενες οφειλές, παραμένει ως πιστωτικό ποσό για μελλοντική χρήση.
Θα πρέπει η επιχείρηση να υποβάλει τόσες Δηλώσεις όσοι και οι Δήμοι όπου ανήκει η έδρα και τα υποκαταστήματα. Σε περίπτωση που υποβληθεί ολόκληρο το ποσό στην πρώτη Δήλωση σε έναν Δήμο, τότε δημιουργείται μηδενική Δήλωση και αποστέλλεται αυτοματοποιημένα σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει ενεργοποιημένους μη υποκείμενους ΚΑΔ, η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να δηλώσει σε ξεχωριστό πεδίο το Μη υποκείμενο ποσό. Για τη διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη η επισύναψη ηλεκτρονικού αρχείου Ισοζυγίου ή Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων.
Κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στην ΑΑΔΕ η κατάσταση της δήλωσης είναι «σε επεξεργασία». Όταν αυτή η κατάσταση αλλάξει σε «ολοκληρώθηκε», τότε εμφανίζεται η περιοδική δήλωση ΦΠΑ προς απόδοση στην πλατφόρμα.
Η επιχείρηση έχει έσοδα από μη υποκείμενους ΚΑΔ, χωρίς αυτοί να είναι ενεργοποιημένοι στην ΑΑΔΕ, όπως είναι τα έσοδα από διαφημίσεις ή έσοδα από την πώληση παγίων. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση επιλέγει «Αίτηση Ενεργοποίησης Μη Υποκείμενου Ποσού». Η ενέργεια αυτή ξεκλειδώνει το πεδίο Μη Υποκείμενο Ποσό και η επιχείρηση έχει πλέον δικαίωμα για καταχώρηση. Για τη διαδικασία αυτή απαιτείται η επισύναψη ηλεκτρονικού αρχείου Ισοζυγίου ή Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων. Για να ολοκληρωθεί η δήλωση, ελέγχεται από υπάλληλο του αρμόδιου Δήμου.
΄Οταν μια επιχείρηση για μια περίοδο, εχει πληρωμένη δήλωση και στη συνέχεια κάνει διορθωτική δήλωση Φ2 στην ΑΑΔΕ, θα πρέπει να πάει στην πληρωμένη δήλωση της στο σύστημα που αφορά την συγκεκριμένη περίοδο και να πατήσει διορθωτική. Εκεί θα έρθει το νέο ποσό της Φ2 και θα πρέπει να καταχωρήσει το μη υποκείμενο ποσό στον Δήμο, όπως θα το έκανε κανονικά σε μια νέα δήλωση. Η διαδικτυακή υπηρεσία θα υπολογίσει το νέο τέλος και θα συνυπολογίσει και το προηγούμενο πληρωτέο ποσό ώστε να βγάλει την διαφορά που πρέπει να πληρωθεί ή να επιστραφεί.
Σύμφωνα με τη διάταξη του Ν 3526/2007, επιχειρήσεις αρτοποιητικής νομοθεσίας, στην άδεια λειτουργίας των οποίων προβλέπεται ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, υπόκεινται στο τέλος ως προς το σύνολο των προϊόντων που διαθέτουν, ανεξαρτήτως αν καταναλώνονται εντός του καταστήματος ή έξω από αυτό (Έγγρ. Υπ. Εσωτ. 21636/27-5-2014). Κατά συνέπεια, το συνολικό ακαθάριστο ποσό πρέπει να δηλωθεί στον υποκείμενο ΚΑΔ.
Σε αυτήν την περίπτωση, καταχωρούμε στην έδρα το σύνολο του τζίρου και το επιπλέον ποσό (που αφορά το υποκατάστημα εξωτερικού ή το υποκατάστημα με μη υποκείμενους ΚΑΔ) το δηλώνουμε ως μη υποκείμενο ποσό.
Στην περίπτωση αυτήν θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση απευθείας στο δήμο από την επιχείρηση.
Στην περίπτωση αυτή ελέγξετε την καταχώριση του καθεστώτος ΦΠΑ στο μητρώο του Taxis. Για τις «Μικρές Επιχειρήσεις», η σωστή ένδειξη είναι Καθεστώς ΦΠΑ 11 – Απαλλασόμενων μικρών επιχειρήσεων και όχι Καθεστώς ΦΠΑ 1 – Απαλλασόμενων. Η λανθασμένη καταχώριση εμποδίζει την εμφάνιση της δήλωσης στο σύστημα.
Με τους κωδικούς χρήσης του govHUB. Προϋπόθεση είναι να είμαι πιστοποιημένος υπάλληλος στο govHUB.
Στην ενότητα ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΔ θα πρέπει να δημιουργήσετε μία νέα απόφαση, να ανεβάσετε το αρχείο της απόφασης ΔΣ και να επιλέξετε τους ΚΑΔ που χρεώνονται. Σύμφωνα με την επιλεγμένη ημερομηνία απόφασης ενεργοποιείται και η αντίστοιχη χρέωση.
Κάθε μήνα ενημερωνόμαστε από την ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να ενημερώσουμε το σύστημα. Ο υπάλληλος, αφού εισέλθει στη διαδικτυακή υπηρεσία, αναζητά τη δήλωση που τον ενδιαφέρει και βλέπει στο πεδίο των εισπράξεων τα ποσά που έχουν καταβληθεί. Μέσω συγκεκριμένων διεπαφών που θα παρέχονται, θα υπάρχει η δυνατότητα να δούμε περισσότερες πληροφορίες για τις εισπράξεις όπως η κατανομή των ποσών ανά είδος τέλους.
Δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας. Μπορείτε να στείλετε το αίτημά σας στο helpdesk, προκειμένου να εξεταστεί από την ΑΑΔΕ.
Όχι, δεν απαιτείται ούτε επιτρέπει η διαδικτυακή υπηρεσία να καταχωρηθεί απόφαση αν δεν περιλαμβάνει μεταβολή σε ποσοστό τέλους.
Όχι, δεν χρειάζεται να καταχωρηθεί κάποια απόφαση. Όσες επιχειρήσεις έχουν ενεργοποιημένους ΚΑΔ στην ΑΑΔΕ που υπόκεινται σε αυτά τα είδη ποσοστών τελών, έχουν την υποχρέωση καταβολής του αντίστοιχου τέλους που προκύπτει μέσω του συστήματος.
Καταχώρηση Απόφασης Ποσοστού

Κατά την καταχώρηση μιας Απόφασης Ποσοστού το σύστημα ελέγχει αν η ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης επηρεάζει τις Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν επιτρέπεται η καταχώρηση αποφάσεων με ημερομηνία έναρξης ισχύος που αντιστοιχεί σε τρίμηνο για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει να υποβάλλονται δηλώσεις.

Γενικός Κανόνας: Οι αποφάσεις που τίθενται σε ισχύ σε ένα συγκεκριμένο τρίμηνο, μπορούν να καταχωρηθούν στο σύστημα μέχρι και την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα του αντίστοιχου τριμήνου.

Πίνακας Επιτρεπόμενης Καταχώρησης Αποφάσεων Ποσοστού

Ημερομηνία ΔΙΑΥΓΕΙΑ (από - έως) Τρίμηνο Έναρξης Ισχύος Τελευταία Ημέρα Καταχώρησης Απόφασης
11/10/2024 - 01/01/2025 Β’ Τρίμηνο 2025
(01/04/2025)
30/04/2025
(οι δηλώσεις για τον Απρίλιο ξεκινούν να υποβάλλονται από 01/05/2025)
02/01/2025 - 01/04/2025 Γ’ Τρίμηνο 2025
(01/07/2025)
31/07/2025
(οι δηλώσεις για τον Ιούλιο ξεκινούν να υποβάλλονται από 01/08/2025)
02/04/2025 - 01/07/2025 Δ’ Τρίμηνο 2025
(01/10/2025)
31/10/2025
(οι δηλώσεις για τον Οκτώβριο ξεκινούν να υποβάλλονται από 01/11/2025)